Adott egy Ubuntuval üzemelő több célú házi szerver. Sajnos nem vagyok linux guru, de nem vagyok teljesen elveszett sem.

Probléma:
Korábban, a működő Firestarterel beállított tűzfalon keresztül remekül lehetett kapcsolódni hozzá dinamikus ip-vel rendelkező hostokról is.
Ubuntu 12.04 telepítése után ez megszűnt.

Tapasztalatok:
A vonatkozó tűzfal szabály szerkesztése helyre állította a dolgot.
A hálózat bármely újraindítása lehetetlenné tette kapcsolódás. Leginkább a reboot a problémás. Azt időnént távolról is kellhet.
Nem kevés kutakodás eredményeképp kiderítettem, hogy a névfeloldás áll a háttérben. Míg az nslookup boldogult, addig a tűzfalat kézből indítva (/etc/firestarter/firestarter.sh start) látszott, hogy nem sikerült a névfeloldás.
Innen már sima út felismerni, hogy a /etc/resolv.conf-ba nem kerül be a DNS címe. Mivel ez közvetlenül nem szerkeszthető, kutakodás tovább.
Az egyértelmű, hogy a networkmanager beállításai nem érvényesülnek.
Csomó tévút, csomó kutakodás....


Megoldás:
Végül is  http://askubuntu.com/questions/137037/networkmanager-not-populating-resolv-conf címen találtam meg a tutit.
Az /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf állományban a dns=dnsmasq bejegyzést kell kommentbe tenni, és a network managert újra indítani a /etc/init.d/network-manager restartparanccsal.
Persze hálózat bármilyen beállítása után, azt újra kell indítani.

pHarsan

A bejegyzés trackback címe:

https://pharsan.blog.hu/api/trackback/id/tr605113064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása